Nyckelordet i "Träningscentrums" gruppträning är glädje. Glädje i muskler och musik. Glädje i motion och motivation. Glädje i rörelsen.
För att börja träna direkt krävs att du måste bryta gamla mönster och vanor. Därför involverar ett sådant beslut hela din personlighet. Du ska alltså verkligen bestämma dig och inte bara göra ett eller ett par trevande försök som du sedan struntar i.
Nu får du här tipsen för att komma igång med din träning.
1. Bra för den som är otränad
Är man i dålig fysisk form kan en daglig promenad vara en bra start. Försök få in en daglig promenad som får bli lite längre bit för bit. När du klarar en timmes rask promenad per dag är du redo att gå vidare.
2. Lista allt som förändras till det positiva
Vilka nackdelar har din nuvarande situation? Gör en lista och var ärlig mot dig själv. Tänk sedan igen och skriv ner allt du har att vinna på att börja träna:
- Bättre humör.
- Längre liv.
- Mindre värk.
- Ökad ork.
- Självförtroende.
- God sömn.
- Minskad stress.
- Ett starkt skelett.
- En sund vikt.
- Skönhet.
- Mer energi.
3. Sätt av tid att träna
Träning ska man göra till en vana. Det är väldigt svårt om man är otränad och man får räkna med svackor. Ett väldigt bra tips är att sätta av särskilda tidpunkter och dagar för träning. Att träna mångsidigt är det bästa. En dag i veckan kan du t.ex. gå på "Hög Puls" eller "Step-up" medan du går på Power Yoga en annan dag, och kanske promenerar de övriga dagarna.
När du kommit igång med träningen och kroppen anpassat sig kan du planera in allt mer träningspass. Träningen kommer göra att du mår mycket bättre och att det stärker motivationen.
4. När tiden inte räcker till
Vissa perioder kanske tiden helt enkelt inte räcker till för ett "riktigt" träningspass. Då ska man inte sluta träna helt eftersom det blir jobbigt att komma igång igen. Istället kan du göra korta träningspass på kanske bara fem till tio minuter flera gånger under dagen.
Gör några styrkeövningar som armhävningar, sit-ups, lite hantelträning och några positioner från Power yogan. Se till att alla muskelgrupper får röra på sig. Försök även få in promenader naturligt under dagen.
5. Långsiktiga mål
Ett långsiktigt mål kan vara bra. Det kan t.ex. vara att du ska klara av ett konditionspass eller att delta i ett motionslopp. Varje gång du klarat ett mål ökar din motivation. Misslyckas får det istället motsatt effekt. Sätt därför upp realistiska mål som du har goda förutsättningar att lyckas med.
6. När du börjar tröttna
Ofta kan motivationen vara jättehög i början av en träningstermin, men sviktar kanske efter några månader. Att du har planerat särskilda träningstillfällen är då till hjälp. Bra att känna till är att motivationen kommer tillbaka när kroppen anpassat sig och du börjar må bättre.
Sätt upp mål och belöna dig själv. Målen behöver inte vara mer ambitiösa än att du tränar enligt din plan. Motivationen kan öka om du investerar i träningen. Du kan t.ex. köpa nya träningskläder, skor, en elektrisk muskelstimulering (EMS), stegräknare eller pulsklocka.
7. Pröva olika träningsformer/pass
Om du börjar tröttna kan du pröva en ny träningsform och här på Träningscentrum kan du välja olika pass. Det är med motion som allt annat: Kropp och själ tröttnar på det som är för enformigt. Varierad träning är det bästa för kroppen. Försök hitta de träningsformer/pass som du trivs bäst med och variera sedan mellan dem.
8. Du har uppnått mycket
Följ upp listan du gjorde när du började träna. Vilka fördelar har du fått? Har några nackdelar minskat eller försvunnit helt? När du ser vad du vunnit ökar motivationen.
9. Träna flera tillsammans
Om du kan hitta någon att gå och träna med så sporrar ni varandra. När den enes motivation sviktar är den andra ett stöd. Att träna tillsammans med en kompis tycker många är roligt. När ni kommit längre med träningen peppar ni varandra till allt starkare resultat.
10. Ät rätt
När du tränar bygger du upp kroppen och en sund kost med alla nödvändiga näringsämnen är viktigt. Får du inte i dig tillräckligt kommer det inte att gå bra. Långsamma kolhydrater som fullkorn är bra. Ett litet mellanmål med frukt och något proteinrikt efter träningen stärker kroppens återhämtning. Bra mellanmål efter träningen kan t.ex. vara nötter tillsammans med färsk eller torkad frukt. Eller en yogurt med müsli.
1 kommentar:
Så bra med en sida för oss i byn som gillar att träna
Skicka en kommentar